Το ερευνητικό έργο VERTIGEL αφορά στην εφαρμογή μιας καινοτόμου μεθόδου προσθετικής μηχανικής (Additive Manufacturing – AM), η οποία συνδυάζει τις τεχνολογίες FDM (Fused Deposition Modeling) και SLA (Stereolithography). Στην τεχνολογία FDM μία θερμαινόμενη κεφαλή εναποθέτει πλαστικό νήμα σε στρώσεις κατά τη διάρκεια προδιαγεγραμμένων κινήσεων στο ΧΥ επίπεδο. Στην εκτύπωση με την τεχνολογία SLA μία πηγή ακτινοβολίας UV (laser, led, projector) φωτοπολυμερίζει υγρή ρητίνη με κατάλληλο τρόπο σε στρώσεις ώστε να σχηματιστεί στο επίπεδο η γεωμετρία που έχει προδιαγραφεί.
Στην προτεινόμενη καινοτόμα μέθοδο μία κατάλληλη κεφαλή θα εναποθέτει σε στρώσεις, φωτοπολυμεριζόμενη ρητίνη σε μορφή τζελ, με κατάλληλες κινήσεις στο ΧΥ επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα πηγή ακτινοβολίας UV προσαρτημένη στην κεφαλή, θα προκαλεί τον πολυμερισμό της ρητίνης που εναποτίθεται.
Τα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης μεθοδολογίας είναι πολλαπλά καθότι:
- Επιτρέπει την αύξηση της ταχύτητας κατασκευής καθότι η ροή του υλικού και το πάχος κάθε στρώσης είναι σαφώς μεγαλύτερα σε σχέση με την τεχνολογία FDM και SLA.
- Επιτρέπει την κατασκευή αντικειμένων σε μεγάλες διαστάσεις, ακόμα και άνω του 2Χ2Χ2μ., καθώς δεν αναπτύσσονται θερμικές τάσεις στο υλικό κατά την εναπόθεση.
- Δεν απαιτείται η ύπαρξη θερμαινόμενης κλίνης και θαλάμου σταθερής θερμοκρασίας, όπως οι πιο προηγμένοι εκτυπωτές FDM, με αποτέλεσμα μείωση του κόστους.
- Καθιστά την ενσωμάτωση διαφόρων τύπων σωματιδίων (π.χ. νανοσωματίδια, γραφένιο κτλ.) αρκετά εύκολη με αποτέλεσμα την τροποποίηση των ιδιοτήτων του βασικού υλικού ακόμα και On the fly.
Όσο αφορά τα παραδοτέα, μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί τα παραδοτέα της ενότητας εργασίας 1 (Υποστηρικτικές Δράσεις), τα δύο πρώτα παραδοτέα της ενότητας εργασίας 2 (Ανάπτυξη Μηχατρονικών Συστημάτων) και το πρώτο παραδοτέο της ενότητας εργασίας 3 (Βιομηχανική Έρευνα Υλικών).